התנאים המיוחדים שהביאו להיווצרותו של מדבר בצמוד לארץ הנושבת. השפעות הדדיות בין המדבר והערים הסמוכות לו על תהליכים חברתיים, היסטוריים, ולאומיים. נקיקי מדבר יהודה ומערותיו, מקלט לפורשים ומורדים וגם לבעלי חיים נכחדים. ייחודו של הטבע במדבר יהודה: חי, צומח ודומם. מדבר ונווה במדבר. תיירות המדבר.
היווצרותו וייחודו של ים המלח בין אגמי העולם. מיתוס ופולקלור, דמיון ומציאות. חיים ב'ים-המוות'?- כן, ולעתים גם די צפוף שם. אוצרות ים-המלח ומאבקי השליטה בהם – עבר, הווה ועתיד. מדוע יורד מפלס האגם, האם הוא יתייבש ומתי? מחדלים סביבתיים ותופעת הבולענים. שיקום ים המלח כיצד? התעלה והתועלת- לשאלת עתידו של ים המלח.
את מסלולי השטח בקניוני מואב הכנתי בקפדנות עוד לפני הסכם השלום, בעזרת...הטלסקופ ממרפסת ביתי'. סמוך לחתימת הסכם השלום, ארחו הירדנים עמיתים ישראליים במזרעה שבמזרח ים-המלח, לסיורים ודיונים בעניינם המשותף - בקע ים-המלח. ההתרגשות כל בוקר למראה הבית מעברו השני של ים-המלח ולמגע הבלתי אמצעי עם נופי ירדן. "מפאת נפילי-הסלעים הסותמים את ערוצו…זרמי-המים בצורת אשדות קצרים ועזים אין לעבור את נחל-ארנון לאורכו בשום פנים ואופן, ורק ממרומי ההרים יכול אדם להציץ אל הומותיו…המסחררות ונאדרות-ההוד" (ברסלבי, הידעת את הארץ 1956). הטיול הישראלי, הגלוי, הראשון לאורך הארנון ומדוע הוא עולה על כל הציפיות. פטרה - כיצד נוצר הסלע היפה בעולם, מה ומדוע עשה בו האדם. נבטים: אמונה, אמנות ומסחר- תרבות מדברית בין אקזוטיקת המזרח וחברת השפע של אירופה הקלאסית. גיאוגרפיה מקראית, גיאוגרפיה פיסית והנופים הטבעיים. הממלכה ההאשמית והגיאוגרפיה היישובית שלה.
חומרת המקורות כלפי עמי עבר הירדן וה"ריאל פוליטיק" התנ"כי. היסטורית יחסים פתלתלה, מיעקב ועשו ועד הורדוס ובית חשמונאי. המאבק על הנחושת והמוצא לים סוף. 'שׂכני בחגוי הסלע תׂפשי מרום גבעה, גם אם תגביה כנשר קִנך משם אורידך (ירמיהו מט 16). מצודות סלע באדום- אלגוריה תנכית שהפתיעה כמציאות (תובנות ממסעות חקר באדום).